• Novinky

          • Školenie Schiedel, Hiltislovakia - Hilti

          • Spolupráca školy s firmou Hilti


            Dňa 16.4.2024 sa v priestoroch dielní na našej škole uskutočnilo predávanie materiálneho
            zabezpečenia pre žiakov našej školy od spoločnosti Hilti. Škola sa zapojila do projektu spoločnosti Hilti Tolls for schools a naši žiaci tak budú môcť na odbornom výcviku používať profesionálne stroje aj od tejto renomovanej značky.

            Ďakujeme firme Hilti a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • Školenie ALMEVA

          • Školenie ALMEVA v priestoroch našej školy a pre našich žiakov. 
            Na školení získajú maximálne informácie o spalinových systémoch ALMEVA a aktuálnej legislatíve. Obsah školenia je prekladaný príkladmi úspešných i odstrašujúcich realizácií priamo z praxe.
            Absolventi  školenia získajú certifikát, na základe ktorého môžu následne poskytnúť predĺženú 10-ročnú záruku na plastový systém odťahu spalín ALMEVA a predĺženú 5‑ročnú záruku na nerezový systém odťahu spalín ALMEVA.

        • MS strechárskych remesiel žiakov SOŠS CONECO 2024.
          • MS strechárskych remesiel žiakov SOŠS CONECO 2024.

          •      Cech strechárov Slovenska organizoval v poradí už 23. ročník súťaže „Majstrovstvá Slovenska strechárskych remesiel žiakov odborných škôl s medzinárodnou účasťou CONECO“, konaných v dňoch 20. a 21. marca 2024 v priestoroch výstaviska INCHEBA EXPO a. s. Bratislava, ako sprievodný program počas odborného medzinárodného stavebného veľtrhu CONECO 2024. Je to jedna z foriem, ktorou podporujú odborné školstvo v rozvíjajúcom sa stavebnom ruchu na Slovensku a zviditeľňujú zaujímavé stavebné remeslá, vzhľadom na nedostatok odborných pracovných síl na našom trhu práce.

                Cech strechárov Slovenska ako dobrovoľné profesijné združenie organizuje túto finančne náročnú súťaž v spolupráci so svojimi Partnerskými členmi CSS a Riadnymi členmi CSS – Realizátormi a  touto vzájomnou pomocou  je každoročne súťaž zorganizovaná na dôstojnej úrovni. Záštitu nad podujatím prevzalo Ministerstvo dopravy SR a Zväz stavebných podnikateľov Slovenska. V tomto roku bude súťažiť 7 škôl s 2-člennými družstvami v komplexnej novokoncipovanej profesii strechár. Slávnostné vyhodnotenie súťaže bude dňa 21. 3. 2024 za účasti zástupcov Partnerských členov CSS, sponzorov súťaže  a členov Predstavenstva CSS. 

            Našu školu reprezentovali žiaci II. B A. Jančovič a M. Guláš a obsadili krásne III. miesto. Gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Súťaž MURÁR 2024

          • Už po 29.krát naša škola bola organizátorom medzinárodnej súťaže žiakov v praktických
            zručnostiach a odborných vedomostiach v učebnom odbore murár – Murár 2024. Súťaže sa
            zúčastnilo 14 družstiev z Maďarska, Českej republiky a Slovenska. Súťažiaci mali za úlohu
            vyhotoviť súťažné fragmenty Wienerberger a Xella a taktiež vyhotoviť omietku Baumit MVR Uni.
            Porota, ktorá bola zložená zo zástupcov sponzorských firiem nakoniec rozhodla o tom, že
            konečné poradie bolo nasledovné:
            1.miesto - Stredná odborná škola stavebná, Nábrežie mládeže 1, Nitra – Michal Garaj, Nikolas
            Stehel
            2.miesto - Střední škola stavebních řemesel Pražská 636/38b Brno-Bosonohy – Patrik Kubica,
            Patrik Kolenčík
            3.miesto - Stredná odborná škola drevárska a stavebná ulica SNP 1642 Krásno nad Kysucou –
            Nikolas Kovačik, Jakub Čelko
            Všetkým zúčastnením školám veľmi pekne ďakujeme za účasť na súťaži a už teraz sa tešíme
            na spoločné stretnutie budúci rok pri jubilejnom tridsiatom ročníku súťaže.

          • Majstrovstvá ČR - odbor stolár

          • Žiaci našej školy Jakub Bojda z 1.A a Róbert Kluka z 3.A sa dňa 29.2.2024 zúčastnili majstrovstiev
            Českej republiky v odbore stolár. Súťaž organizovala v priestoroch Brněnského výstaviště
            Integrovaná střední škola Slavkov u Brna. Sme veľmi radi, že sme sa opäť mohli zúčastniť tejto
            prestížnej udalosti ako jeden zo zahraničných hostí.

          • Imatrikulácia

          •         Privítanie žiakov prvého ročníka odborov: mechanik stavebnoinštalačných zariadení, vodár-vodohospodár
            a operátor stavebnej výroby prebehlo v piatok 23.2.2024. Stoličkový tanec, jedenie jogurtu ochuteného
            papričkou a škoricou, obaľovanie vajíčka v múke a strúhanke a ďalšie úlohy patrili do zábavného programu,
            ktorý pripravili žiaci 2.CH triedy v spolupráci s učiteľmi našej školy. Ako odmenu za absolvované úlohy
            získali naši prváci sladkosti a na záver zložili aj slávnostnú prísahu, v ktorej prisľúbili, že budú dobrými
            študentmi a poctivými remeselníkmi. Veríme, že sa našim prvákom privítanie páčilo a želáme im veľa
            úspechov v štúdiu!

          • Valentínska kvapka krvi

          • Veľké poďakovanie všetkým darcom krvi z radov žiakov našej školy... každý z nich potvrdí, že keď im pípne sms, že ich darovaná krv zachránila niečí život... je to veľmi dobrý pocit.

          • Som odborník 2024

          • V druhom ročníku súťaže odborných vedomostí a praktických zručností s názvom SOM ODBORNÍK,  ktorý sa konal dňa 6.2.2024,  svoje vedomosti  a zručnosti predstavilo 16 súťažiacich žiakov našej školy z odborov: inštalatér, kominár, operátor drevárskej a nábytkárskej výroby, operátor stavebnej výroby, stolár, tesár a stavebníctvo. Každý zo súťažiacich predstavil odbornej porote svoju prácu vo forme prezentácie a popisu činnosti, ako boli napríklad: výroba stojanu na bicykel, montáž podlahového kúrenia, stavba viacvrstvového komína, výroba postele, vzorkovnica drevín  a ďalšie.

                         Počas súťaže bola hodnotená nielen odborná stránka predkladaných prezentácií, ale aj vystupovanie a vyjadrovanie sa každého súťažiaceho.

            Porota dospela k nasledujúcemu vyhodnoteniu: 1. miesto získal Viktor Vaško s prezentáciou Výroba postele, 2. miesto obsadili Jerguš Gunda, Štefan Ondrejčák a Róbert Vávra a výrobkom s názvom Stojan na bicykel. Na 3. mieste sa umiestnili 4 žiaci, a to Adam Jakubička a Kristián Očkovský s Montážou podlahového kúrenia a Maroš Mládek a Michal Garaj s prezentáciou s názvom Základy rodinného domu.

                        Všetkým súťažiacim želáme veľa energie a veríme, že sa v budúcnosti zapoja aj do ďalších súťaží.

        • Bezpečne v online svete
          • Bezpečne v online svete

          • Dňa 6.2. 2024 sme v spolupráci s KR PZ v Nitre zrealizovali v triedach nadstavbového štúdia 1.VA, 2.VA a 2.VB preventívnu prednášku na tému "Bezpečne v online svete". Prednáška zahŕňala 3 okruhy tém. Na začiatku sa pani nadporučíčka Ing. Petra Lacika Štepánková diskusnou formou venovala so žiakmi téme bezpečného internetu a správania sa na internete z pohľadu spotrebiteľa a užívateľa. Pomenovala negatívne javy a kriminálnu činnosť, ktorá sa s týmto prostredím viaže.

            Následne premostila na tému obchodovania s ľuďmi, keďže väčšinu žiakov v najbližšom období čaká aj rozhodovanie o výbere práce. V závere dala žiakom možnosť zamestnať sa v policajnom zbore a vysvetlila im požiadavky na prijatie a kariérne možnosti tohto povolania.Myslím, že ku všetkým témam vznikla diskusia a aktívne zapájanie sa žiakov.

          • Divadelné predstavenie - Trója

          • 26. januára 2024 si žiaci 1. CH spríjemnili polročné štúdium na našej škole návštevou muzikálu Trója v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre. Jeden z najznámejších eposov antického Grécka, inšpirovaný Homérovou Illiadou, je rámcovaný „objavením“ Tróje Heinrichom Schliemannom spolu s manželkou Sofiou.

            Divadelné spracovanie príbehov z gréckych dejín o najkrajšej žene sveta – Helene a jej únose princom Parisom, o takmer nezraniteľnom Achillovi, o trójskom koňovi, Odysseovi, Priamovi a ďalších hrdinoch, „sprítomnili“ študentom udalosti známe najmä z učebníc dejepisu. Osudy hrdinov ovplyvňovali zásahy olympských bohov, ktorým však nechýbali ľudské vlastnosti – závisť, hašterivosť, žiarlivosť.

             

            Z deja mali žiaci tiež možnosť porozumieť frazeologizmom, ako sú: jablko sváru, danajský dar, Achillova päta, Kassandrina veštba...

            Vizuálne, akustické a hudobné spracovanie dopĺňalo vynikajúce herecké výkony a prinieslo pútavý pohľad na dávnu minulosť.

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Rok 2023 uplynul ako voda a hneď na začiatku nového roku 2024 dňa 11.1.2024 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku, do ktorého postúpili žiaci, ktorí sa v triednych kolách umiestnili na prvých troch miestach. V školskom kole olympiády v anglickom jazyku žiaci absolvovali skúšku z písomnej a ústnej časti. Písomná časť pozostávala z počúvania, gramatického testu a porozumenia čítanému textu. V ústnej časti žiaci absolvovali opis obrázku a azda najťažšou úlohou bolo pre nich vytvoriť krátky príbeh. Žiaci prejavili maximálne úsilie a získali nasledovné umiestnenie: 1. miesto: I. Kandela z 2.CH, 2. miesto: T.Turánek z 1.CH, 3. miesto: R. Együd z 2.VB, 4. miesto: S. Hlavina z 2.CH a 5. miesto: D. Minárik z 3.A. Všetci boli ocenení diplomami čokoládovými odmenami.

          • Vianočné posedenie

          • Posledný školský deň roku 2023 prebehol na našej škole v duchu predvianočných osláv. Niektorí žiaci z tried 2VB, 1VA a 3CH pod vedením p.uč. Pružinskej a Bestvinovej pripravili slávnostné chvíle pri vianočnom programe spojenom s prezentáciou o vianočných tradíciách na Slovensku a vedomostným kvízom. Program bol doplnený sladkým občerstvením: palacinkami, sladkosťami a vianočným punčom. Veríme, že tieto spoločne prežité slávnostné chvíle budú príjemnou spomienkou pre všetkých zúčastnených učiteľov a žiakov.

          • Športový deň

          • Dňa 21.12.2023 sa v našej škole konal športový deň v disciplínach futsal, pretláčanie rukou (armwrestling), stolný tenis a streľba zo vzduchovky.

            Výsledky v jednotlivých disciplínach:

            - futsal:         

            1. miesto – 2VA trieda

            2. miesto – učitelia + majstri

            3. miesto – 1CH trieda

            - armwrestling:        

            1. miesto – Samuel Hupka

            2. miesto – Marek Slovák

            3. miesto – Lukáš Martiška

             - stolný tenis:                      

            1. miesto – Peter Očovay

            2. miesto – Richard Együd

            3. miesto – Martin Látečka

             - streľba zo vzduchovky:  

            1. miesto – Andrej Radev

            2. miesto – Adam Medvedj

            3. miesto – Jozef Bidelnica

        • Vianočná Viedeň
          • Vianočná Viedeň

          • Predvianočné obdobie sa neodmysliteľne spája s adventnými trhmi, ktoré lákajú voňavými dobrotami, nápojmi a darčekmi.

            V niektorých mestách je však sviatočná atmosféra ešte sviatočnejšia, občerstvenie ešte chutnejšie a stánky ešte lákavejšie.

            Práve k takým patrí Viedeň. Prvé vianočné trhy sa tu konali v roku 1298 a od 13. storočia sa táto pekná tradícia rozšírila do celého sveta. Rakúska metropola si svoje  čaro zachováva podnes a jej „adventné divadlo“ sa stalo turistickou atrakciou aj pre zahraničných návštevníkov.

            Žiaci našej školy pod vedením pani učiteľky Bestvinovej a Pružinskej si nenechali ujsť príležitosť a 18. 12. 2023 navštívili Viedeň s jej predvianočnou náladou. Z dvadsiatky miestnych trhov si vybrali ten, ktorý im pripomenul aj zašlú slávu Habsburgovcov – pred zámkom

            Schönbrunn. Množstvo stánkov s občerstvením, vianočnými ozdobami a tradičnými rakúskymi klobásami, praclíkmi, perníkmi, punčom a krásnym betlehemom dotváralo slávnostnú náladu.

            Pred návštevou trhov si žiaci spestrili výlet návštevou neďalekého Technického múzea, kde sa zoznámili nielen s fungovaním fyzikálnych zákonov v praxi, ale aj s históriou techniky a jej exponátmi, z ktorých mnohé mali možnosť sami zapojiť a vyskúšať.

            Výlet bol pre všetkých malým „technickým“ dobrodružstvom a pre niektorých aj prvou návštevou hlavného mesta Rakúska.

        • Mikuláš
          • Mikuláš

          • Dňa 6.12.2023  si žiaci 2.VB triedy v spolupráci s pani učiteľkou PhDr. Pružinskou a Mgr. Bestvinovou pripravili  Mikulášsky program. Formou sprievodu preoblečení za anjelov, čertov a samozrejme Mikuláša si pripomenuli odkaz tohto sviatku s dlhoročnou tradíciou. V programe porozprávali o osobe biskupa svätého Mikuláša a jeho najznámejších dobrých skutkoch. V „Mikulášskom  kvíze“ si žiaci preverili svoje poznatky  o tom, aké meno dávajú deti Mikulášovi  v rôznych krajinách Európy a čo preňho podľa starodávnych tradícií pripravujú. Na záver nasledovalo spoločné fotografovanie jednotlivých tried a ich triednych učiteľov.

          • Deň otvorených dverí

          • Srdečne pozývame všetkých ôsmakov, deviatakov a ich rodičov, ako aj výchovných poradcov ZŠ na Deň otvorených dverí na našej škole. - 8.12. 2023 (piatok) od 8,00 hod.
            Príď sa zoznámiť so svojimi novými spolužiakmi, spoznať priestory našj školy a dozvedieť sa viac o našich študíjnych a učebných programoch.
            Príď medzi nás a buď jeden z nás !
            Tešíme sa na Teba.
        • Stužkovanie 2.VB
          • Stužkovanie 2.VB

          • Odbor podnikanie v remeslách a službách. Zelená stužka je symbolom nádeje a povzbudenia pred maturitnými skúškami a životom plného snov a nádejí. Gratulujeme študentom a prajeme veľa šťastia, chuti do učenia a samozrejme úspešnú maturitu!

        • Neuveriteľný úspech
          • Neuveriteľný úspech

          • Študent Marko Horvát z 2. VA triedy získal na Majstrovstvách sveta v hokejbale v Dominikánskej republike vynikajúce 3. miesto. Gratulujeme ku skvelému umiestneniu a prajeme veľa ďalších športových úspechov.

            triedna učiteľka Mgr. Dáša Jelínková

        • Technická olympiáda
          • Technická olympiáda

          • Naša škola vo svojich priestoroch na Levickej ceste dňa 23.11.2023 opäť privítala účastníkov už 14.ročníka okresného kola Technickej olympiády. Do súťaže sa zapojilo 19 základných škôl z celého okresu Nitra. Súťaž prebiehala v dvoch kategóriách a žiaci okrem svojich praktických zručností museli preukázať aj svoje teoretické vedomosti počas teoretickej časti súťaže. V kategórii A, ktorú tvorili žiaci 8. a 9. ročníka ZŠ sa súťaže zúčastnilo 32 žiakov. V kategórii B, ktorú tvorili žiaci 5. až 7. ročníka ZŠ sa súťaže zúčastnilo 19 žiakov. V kategórii A súťažili žiaci vo dvojiciach a v kategórii B ako jednotlivci. Odbornú hodnotiacu komisiu tvorili:
            Mgr. Anna Barusová, Základná škola, Nábrežie mládeže 5, Nitra – predsedníčka komisie
            Mgr. Iveta Lisyová, Základná škola, Školská 851, Veľké Zálužie
            Mgr. Ján Širka, PhD. UKF Nitra
            Roman Bíro - Stredná odborná škola stavebná, Nábrežie mládeže 1, Nitra
            Jozef Vago - Stredná odborná škola stavebná, Nábrežie mládeže 1, Nitra