• Novinky

        • Európske ľudové remeslo Kežmarok 2023
          • Európske ľudové remeslo Kežmarok 2023

          • Medzinárodný festival venovaný zachovaniu a udržiavaniu myšlienky remeselných cechov Európske ľudové remeslo (EĽRO) píše svoju 31. kapitolu. Mesto pod Tatrami opäť ožije remeslami i folklórom. Na svoje si prídu aj milovníci modernej a populárnej hudby. Od 7. do 9. júla sa Kežmarok premení na uzatvorený festivalový areál, kde sa predstavia ľudové súbory a remeselníci zo Slovenska i zahraničia. Históriu, cechové zvyky a rytierske súboje priblížia návštevníkom divadelné súbory, skupiny historického šarmu a bojového umenia. Naši žiaci sa festivalu zúčastňujú pri prezentáciách tradičných remesiel.

        • Králi ulice - ELITE BOXING GYM
          • Králi ulice - ELITE BOXING GYM

          • Samuel Cirok, náš žiak, budúci inštalatér – tretí ročník: „Robím to už od svojich 9 rokov, viedol ma k tomu môj otec, bývalý boxer a legenda Nitrianskeho boxu – Štefan Cirok. Mal veľa úspechov v boxe, 3x Majstrovstvá Európy, Majstrovstvá sveta (1986) v Amerike, Nevada.

            Aj ja som sa venoval tomuto úžasnému športu a nedávno som reprezentoval BOXING Olomouc, avšak zdravotné problémy mi nedovoľujú pokračovať v tomto športe a tak robím teraz asistenta trénera v novootvorenom Elite BOXING GYM Vráble. Okrem toho pripravujeme spolu s mojím otcom športovcov na MMA, K1, BARE KNUCKLE, Králi ulice a iné. Máme pekné úspechy v profi boxe z Komárna, Partizánskeho a iné. Teraz sa venujem Kikovi Farkašovi, ktorý za nás boxuje a Tomášovi Vojtelovi, ktorý bude bojovať o hlavný titul Králi ulíc. Tento šport je vhodný pre všetkých chlapcov, príďte medzi nás (ELITE BOXING GYM Vráble).“

        • Oplotenie dielní
          • Oplotenie dielní

          • Žiaci našej školy v rámci odborného výcviku a vzdelávania realizujú oplotenie školských dielní na Levickej ulici v Nitre.

        • MAJSTRI SLOVENSKEJ EXTRALIGY U20
          • MAJSTRI SLOVENSKEJ EXTRALIGY U20

          • Náš žiak Marko Horváth z I. VA je členom víťazného družstva mladých hokejbalistov, ktorým sa podarilo vybojovať prvé miesto v Slovenskej hokejbalovej extralige U20. Srdečne blahoželáme, už druhý majster Slovenska, ktorý je našim žiakom.

             

        • Opäť úspech!!!
          • Opäť úspech!!!

          • Tentokrát je to II. miesto v motokrose, v Trenčíne a získala ho naša žiačka z I. VA - Natália Klampáriková. Dokázala poraziť 14 chlapcov vo svojej kategórii a spolu so svojou sestrou boli na pretekoch jediné zástupkyne nežného pohlavia. Srdečne gratulujeme ......

        • Beseda so spisovateľom Gustávom Murínom
          • Beseda so spisovateľom Gustávom Murínom

          • Dňa 20. apríla 2023 sa zúčastnili žiaci 1. CH a 2. CH besedy so spisovateľom, esejistom, dramatikom, scenáristom, prírodovedcom a biológom Gustávom Murínom.

                     Podujatie pripravili pracovníci Knižnice Karola Kmeťka v rámci Dňa v knižnici s Gustávom Murínom. Autor priblížil študentom mená a fotografie mnohých známych i menej známych rodákov, ktorí „zviditeľnili“ naše malé Slovensko vo svete svojimi výnimočnými schopnosťami, talentom alebo vynálezmi, ako napríklad Ivan Gething – vynálezca GPS, Móric August Beňovský - cestovateľ a prvý kráľ Madagaskaru, Ladislav Hudec – projektant a architekt výškových budov v USA a Číne, Dušan Makovický – osobný lekár ruského spisovateľa L. N. Tolstého, Peter Šťastný – hokejista, Eduard Penkala – vynálezca termoforu a mechanického pera, Mikuláš Popovič – objaviteľ HIV protilátky a ďalší, ktorí majú slovenské „korene“: Andy Warhol – filmový tvorca a maliar hnutia pop-art, Eugen Cernan – astronaut a   posledný človek, ktorý v rámci programu Apollo stál na povrchu Mesiaca, Pola Negri (vl.menom Barbara Apolonia Chalupec) – hviezda nemého filmu, ale ja súčasná modelka Adriana Sklenaříková.

                      Gustáv Murín absolvoval študijné pobyty na viacerých prestížnych univerzitách a jeho texty sú preložené do 49 jazykov. V súčasnosti žije v Bratislave a pôsobí ako vedecký pracovník na Katedre botaniky Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského. 

                      Jeho zaujímavé rozprávanie spojené s otázkami rozšírilo obzor študento

        • Neuveriteľný výkon a víťazstvo nášho žiaka na Medzinárodných  majstrovstvách Slovenska v mŕtvom ťahu
          • Neuveriteľný výkon a víťazstvo nášho žiaka na Medzinárodných majstrovstvách Slovenska v mŕtvom ťahu

          • Odvaha, usilovnosť a pravidelný tréning priviedli študenta Kirila Karlíka z I. VA k ďalšiemu skvelému športovému víťazstvu – 1. miesto na Medzinárodných majstrovstvách Slovenska v mŕtvom ťahu, ktoré sa konali 1. a 2. apríla 2023 v Lučenci. Kiril Karlík súťažil v rámci dorastencov a prvé miesto mu patrí za ťah o váhe 235 kilogramov. Je to vynikajúci výkon a víťazovi srdečne blahoželáme! Zároveň mu prajeme veľa ďalších športových víťazstiev, ale aj osobných víťazstiev v živote.

        • Medzinárodná súťaž MURÁR 2023
          • Medzinárodná súťaž MURÁR 2023

          • V dňoch od 28. marca do 30. marca 2023 sa na našej škole - SOŠ stavebnej v Nitre uskutočnil 28. ročník Medzinárodnej súťaže praktických zručností a odborných vedomostí v učebnom odbore murár. Tohtoročnej súťaže sa zúčastnilo 13 stredných odborných škôl zo Slovenska, Českej republiky a Maďarska.

            Súťaž bola rozdelená do troch dní a pozostávala z teoretickej časti, v ktorej žiaci mali možnosť preukázať teoretické vedomosti formou testu a z praktickej časti, ktorá sa konala počas dvoch súťažných dní, súťažiaci prezentovali svoje zručnosti pri murovaní a omietaní.

            Našu školu reprezentovali dvaja žiaci odboru murár Marek Slovák a Michal Garaj, ktorí obsadili 1. miesto pod vedením majstra odbornej výchovy Štefana Luzara a postupujú do celoštátneho kola súťaže finále Skills Slovakia Murár.

            Srdečne blahoželáme víťazom - veď opäť sme raz “najlepší z najlepších! “

        •  IMATRIKULÁCIA   22. 3. 2023
          •  IMATRIKULÁCIA 22. 3. 2023

          • Študenti nadstavbového štúdia 1. VB v spolupráci s učiteľmi sa rozhodli usporiadať po prvýkrát na našej škole imatrikuláciu. Rituálom prijatia do radu študentov SOŠ stavebnej na Nábreží mládeže prešli žiaci prvého ročníka, odborov: mechanik stavebnoinštalačných zariadení, technik vodár vodohospodár a operátor stavebnej výroby.

            Prváci absolvovali rôzne zábavné úlohy: stoličkový tanec, prenesenie vajíčka na lyžici v ústach, „pomaškrtili“ si na pikau, ktoré im nadstavbári stojaci na stoličke vytlačili do úst, „zmerali si váhu“ prasknutím balóna, predviedli schopnosť udržať čilli papričky v ústach minimálne 30 sekúnd a následne zapiť mliekom a kofolou.

            Všetci zúčastnení úspešne splnili stanovené úlohy a dokázali svoju šikovnosť, odvahu, spoluprácu triedy ako kolektívu a najmä schopnosť nebrať sa príliš vážne. Ich úsilie bolo ocenené sladkou odmenou a „Neskúšačikom“ – ospravedlnením zo skúšania na jednu vyučovaciu hodinu do konca školského roka.

            Záverečnou slávnostnou prísahou a podpismi potvrdili prváci svoju „vernosť“ škole a profesii, ktorú sa rozhodli študovať.

            Veríme, že sa oficiálne privítanie našim prvákom páčilo a prinieslo im spestrenie študentského života.

            Želáme im veľa úspechov v štúdiu!     

                                                                                                                                                                     

        • Vyskúšaj si svoje zručnosti !
          • Vyskúšaj si svoje zručnosti !

          • Žiaci zo Základnej školy Novozámocká Nitra si prišli dnes vyskúšať do našich dielní na Levickej ulici prácu s drevom. Majstri odborného vzdelávania im ukázali ako sa pracuje s ručným náradím, elektrickým ako sa drevo obrába, lepí či ako sa robia tesárske spoje. Žiakom boli poskytnuté všetky informácie súvisiace so štúdiom v odbore stolár a tesár, o duálnom vzdelávaní a práci v dielni.

            Tešíme sa na Vás - naši budúci prváci !!!  A nezabúdajte : "Remeslo má zlaté dno !"

        • Daňový úrad, daňové priznania
          • Daňový úrad, daňové priznania

          • Čas odovzdávania daňových priznaní. Systém tlačív, formy odoslania, podania, to budúci podnikatelia 1.VB zvládnu vybaviť na daňovom úrade. V neďalekom mestskom úrade sme navštívili klientské centrum, na ktorom okrem rôznych iných záležitosti zvládnu aj podanie miestnych daní, ako napr.daň z nehnuteľností.

        • Majstrovstvá ČR - stolár
          • Majstrovstvá ČR - stolár

          • Dňa 2.3.2023 sa naši žiaci odboru stolár Illia Pylypenko z 2.A a Pavol Virág z 3.A triedy zúčastnili
            Majstrovstiev Českej republiky s medzinárodnou účasťou v odbore stolár. Organizátorom súťaže bola
            Integrovaná stredná škola Slavkov u Brna. Úlohou žiakov bolo vyrobiť drevený stolček v časovom
            limite.

        • Súťaž SOČ - SOM ODBORNÍK
          • Súťaž SOČ - SOM ODBORNÍK

          • Prvý marec 2023 bol pre žiakov našej školy dňom, kedy mali možnosť
            prezentovať svoje praktické zručnosti a teoretické vedomosti v odboroch, ktoré
            sú zamerané na ich profesijnú orientáciu.
            SOČ - SOM ODBORNÍK sa zúčastnilo päť družstiev, ktoré boli zostavené zo
            žiakov 1. CH triedy: Ivan Kandela, Martin Látečka, Maroš Mládek, Roman
            Sheikin, Ondrej Solčanský pod odborným vedením p. Štefana Luzara. Súťažiaci
            spracovali tému Väzby tehál.
            Triedu 2. CH reprezentoval Viktor Vaško pod vedením p. Jaroslava Vaška. Svoju
            prezentáciu s témou Výroba skrinky na topánky podložil vlastnoručne
            zhotovenou skrinkou na topánky.
            Z 2. B triedy sa súťaže zúčastnili Róbert Vávra a Jerguš Gunda, ktorých
            pripravovala Ing. Ľubica Halamová a p. Jozef Vago. V teoretickej časti sa
            predstavili s prezentáciou Základné tesárske konštrukcie a v praktickej časti
            predviedli Montáž odkvapového systému.
            3. B triedu reprezentoval Alex Ackermann pod odborným vedením Ing. Zuzany
            Galisovej s témou Alternatívne palivá.
            Súťažiaci predviedli veľmi dobré znalosti nielen teoretické, prostredníctvom
            prezentácií, ale aj praktické – vlastným výrobkom. Ich snaha bola odmenená
            vecnými cenami.
            Hodnotiaca komisia zložená z pedagogických pracovníkov a majstrov
            odborného výcviku ocenila prípravu súťažiacich a ich lektorov.
            Organizátorky súťaže Mgr. Jana Bestvinová a PhDr. Oľga Pružinská veria, že
            súťaž SOM OBDORNÍK sa stane každoročným zaujímavým podujatím školy.